6 αυγούστου 2012

06.08.12, Μέρα 9-Υδροηλεκτρικός σταθμός στη Ζαπορίζια, Ουκρανία

Φτάνουμε στη Ζαπορίζια αργά το βράδυ. Εξαντλημένοι μπαίνουμε επιτέλους στο ξενοδοχείο με τη βοήθεια των φιλικών ντόπιων-συνεννοούμαστε με νοήματα- περνώντας μέσα απο φαρδιούς, σκοτεινούς δρόμους που δίνουν τη μεγαλοπρεπή αίσθηση πολλών άλλων πόλεων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

Ξυπνάμε στις 08.00 και μετά από γρήγορο πρόγευμα ξεκινάμε για τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ουκρανίας,  ο οποίος είναι άλλωστε και ο λόγος που ήρθαμε στη Ζαπορίζια. Στο δρόμο συναντάμε ενα επιβλητικό άγαλμα του Λένιν να χαιρετά ακόμα αγέρωχο μια άλλη εποχή-σταματάμε για γύρισμα και φωτογραφίες.

Για να δει κάποιος τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Ζαπορίζιας χρειάζεται ειδική άδεια την οποία είχαμε ζητήσει ηλεκτρονικά.  Δεν μας ανοίγουν, λένε δεν πήραν το ηλεκτρονικό μας μήνυμα. Πάμε δίπλα  στο Εθνικό Πάρκο της Χόρτιτσας πλούσιο σε προστατευόμενα είδη φυτών και ζώων. Στο χώρο στεγάζεται και Μουσείο. Παίρνουμε συνέντευξη από το Διευθυντή και από ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας του Μουσείου.

Στο ενδιαμέσο, με τη βοήθεια της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, εξασφαλίζεται η επίσκεψη μας στο σταθμό! Μας ξεναγεί-με τη βοήθεια διερμηνέα-ο Νικολάι, επικεφαλής μηχανικός των συστημάτων του σταθμού, ο οποίος δουλεύει στο σταθμό τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι προφανές ότι θεωρεί το σταθμό το δεύτερο του σπίτι. Ο σταθμός άρχισε να δουλεύει το 1932 αλλά ένα μέρος του καταστράφηκε απο τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Επιδιορθώθηκε πλήρως και σήμερα δουλεύει αυτοματοποιημένα.  Έχει ισχύ 1500 ΜW. Ανεβαίνοντας στη βεράντα του σταθμού βλέπουμε τον  Δνίπερο να απλώνεται μεγαλοπρεπής, προσφέροντας απλόχερα ζωή και ενέργεια.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο φθηνή στην Ουκρανία (περίπου 20c/KWh).  Στην Ουκρανία υπάρχουν 7 υδροηλεκτρικοί σταθμοί και παράγουνσημαντικό μέρος της ολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Στο τέλος της ξενάγησης ο Νικολάι μας προσφέρει βότκα και σοκολατάκια και κάνουμε πρόποση στις γυναίκες “που μας προσφέρουν τα πάντα στη ζωή” και κρύο νερό για το δρόμο. Στην έξοδο συναντάμε και τον Διευθυντή του σταθμού και του δίνουμε μπλουζακι της Green-project και ενημερωτικό υλικό.. Τώρα εμπρός για το Κίεβο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *