5η μέρα: αρχαία σεβάστεια, 5 αυγούστου 2008

10:30 Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Σεβάστειας, όπου γίνεται φωτογραφική καταγραφή και βιντεοσκόπηση των Σελτζουκικών τζαμιών, χαμάμ και μεδρεσέδων (ιεροδιδασκαλεία) που διακρίνονται για τα βιοκλιματικά τους χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στο Kale Cami (1580), το Baruciye Medresesi (1271), το Çifte Minareli Medresesi (1271), το Gök Medresesi (1271) και το Meyden Hamam του 15ου αιώνα.

Αξιόλογες είναι οι εργασίες αποκατάστασης των μνημειακών συγκροτημάτων. Προκαλεί εντύπωση η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

14:00 Αναχώρηση για το Erzurum. Μέρος της ομάδας κατευθύνεται προς το Divriği, διασχίζοντας μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Φτάνοντας στο Divriği, το θέαμα του τζαμιού και του νοσοκομείου είναι μεγαλειώδες και ο όγκος τους επιβλητικός. Στο συγκρότημα γίνεται εφαρμογή αρχών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του τζαμιού εμφανίζει μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στα πρώιμα Σελτζουκικά μνημεία (12ος–13ος αι). Τόσο το τέμενος, όσο και το εφαπτόμενο προς αυτό νοσοκομείο, διαθέτουν εντυπωσιακά πρόπυλα που διακοσμούνται με φυτομορφικά και γεωμετρικά μοτίβα τα οποία συναντάμε σε ανάλογες κατασκευές της κεντρικής Ασίας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι η κάτοψη του τζαμιού παρουσιάζει ανάλογη διάρθρωση με τα Κιστερκιανά μοναστήρια της βορείου Ιταλίας, το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευτεί πολλαπλώς. Υποθέτουμε ότι αυτό σηματοδοτεί την αλλοτινή σχέση και επικοινωνία των πολιτισμικών επιδράσεων μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.

19:30 Αναχώρηση από το Divriği. Η εμπειρία της ενδοχώρας της βαθιάς Ανατολίας είναι συγκλονιστική.

1.00 Άφιξη και διανυκτέρευση στο Erzurum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *