30.08.12 – Μέρα 2, Σόφια, Βέλικο Τύρνοβο

Αφού παίρνουμε συνέντευξη απο ένα υπάλληλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου στο Άγγιστρο στις 9.10 αναχωρούμε για Σόφια.  Ο καιρός βροχερός δυσκολεύει τη διαδρομή αλλά φτάνουμε αισίως στη Σόφια στις 14.53, διασχίζοντας μεγάλες φυτείεςμε ηλιοτρόπια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή βιοκαυσίμου.

 

Φτάνουμε στην καταπράσινη Σόφια την οποία διασχίζουμε ολόκληρη καθώς η Βουλγάρικη Ακαδημία Επιστημών βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης. Στην Ακαδημία έχουμε συνάντηση στο Κέντρο Ηλιακής Ενέργειας και νέων τεχνολογιών. Μας υποδέχονται εκεί θερμά η κα Κονσταντίνοβα απο τη Βουλγαρική Εθνική Επιτροπή της Ουνέσκο και η  Δρ Γκέσεβα, καθηγήτρια ηλεκτρολόγος μηχανικός και επικεφαλής του Κέντρου. Ακολουθεί παρουσίαση με τη διεθνή δραστηριότητα του Κέντρου και τη χρήση νανοτεχνολογίας για την βελτίωση της απόδοσης των φωτοβολταικών . Μετά απ\’ αυτό παρουσιάζουμε το έργο της green-project και την κινητή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφιάς. Στο τέλος πήραμε συνέντευξη απο τη Δρα Γκέσεβα. Ανέφερε οτι η ηλιακή ενέργεια είναι το μέλλον και το μεγάλο στοίχημα ειναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης της. Στη Βουλγαρία έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη φωτοβολταικών σταθμών. Στο τέλος μας ξεναγούν στο Κέντρο. Το Κέντρο αναζητεί διεθνείς συνεργασίες προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των δράσεων του.

Συνεχίσαμε προς Βέλικο Τύρνοβο, την παλαιά πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και μνημείο ενταγμένο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη διαδρομή εντοπίσαμε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Στο Βέλικο Τύρνοβο τα παλαιά κτίρια, τα οποία στην πλειονότητα τους έχουν κατασκευαστεί με παραδοσιακές βιοκλιματικές μεθόδους, αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *