27η μέρα: zharkent, 27 αυγούστου 2008

08:30 Αναχώρηση για την πόλη Khorgos οποία βρίσκεται πάνω στα σύνορα, μισή στο Καζακστάν και μισή στην Κίνα.

12:00 Η όλη διεκπεραίωση των τυπικών διαδικασιών των τελωνείων δεν κρατάει περισσότερο από μία ώρα. Πρόκειται για την πιο γρήγορη διέλευση συνόρων απ’ όλες τις αντίστοιχες του οδοιπορικού στην Κεντρική Ασία. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποδεικνύονται εξαιρετικά ευγενείς και φιλόξενοι.

 

13:00 Είσοδος στην Κίνα φορώντας μπλουζάκια με τους χορηγούς. Η Green Project γίνεται η πρώτη(!) ξένη αποστολή η οποία εισέρχεται το 2008 στην Κίνα οδικώς από τα βορειοδυτικά της σύνορα.

14:00 Αναχώρηση από την Khorgos με οχήματα καύσης αερίου περιορισμένων εκπομπών CO2, με προορισμό την πόλη Urumqi, σε απόσταση 700 χλμ. Η διαδρομή μέσα από την επαρχία Xinjiang Uyghur προσφέρει εικόνες ιδιαίτερης ομορφιάς, ψηλά κατάφυτα βουνά, οροπέδια με καταυλισμούς από γιούρτες (yurt, σκηνές κυκλικής κάτοψης με ξύλινο σκελετό), λίμνες γύρω από τις οποίες απλώνονται απέραντες επίπεδες εκτάσεις με καστανόξανθα σπαρτά, αλλά και άνυδρες έρημοι. Μεγάλο μέρος των κατοίκων της επαρχίας αυτής είναι μουσουλμάνοι.

16:30 Μέλη της αποστολής επισκέπτονται καταυλισμό Καζάκων νομάδων στις όχθες της λίμνης Sayram Hu, όπου εντοπίζεται εκτεταμένη χρήση φωτοβολταϊκών panels.

22:00 Άφιξη και διανυκτέρευση στο Urumqi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *