20η μέρα: tashkent, 20 αυγούστου 2008

10:00 Επίσκεψη στο Parkent, 50 χλμ έξω από την Tashkent, στη μοναδική στο είδος της εγκατάσταση ηλιακού φούρνου. Η αποστολή δέχεται ένθερμη τιμητική υποδοχή στην είσοδο της πόλης, όπου ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα και ομάδα γυναικών με παραδοσιακές ενδυμασίες προσφέρουν λουλούδια και εδέσματα.

Ο ηλιακός φούρνος διαστάσεων πλάτους περίπου 50 μ. και ύψους 54 μ., κατασκευάστηκε κατά το διάστημα 1981-87. Πρόκειται για ένα συγκρότημα με ηλιακά κάτοπτρα, που συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία με σκοπό την παραγωγή υλικών υψηλής καθαρότητας. Η θερμοκρασία στο σημείο εστίασης υπερβαίνει τους 3.000ο C! Η διεύθυνση του εργοστασίου πραγματοποιεί εντυπωσιακή δοκιμή στα μέλη της αποστολής.

14:00 Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών παραθέτουν γεύμα με παραδοσιακά πιάτα στα μέλη της αποστολής σε γειτονική αμφιθεατρική τοποθεσία.

17:00 Επιστροφή στην Tashkent και παρουσίαση της Green Project σε ειδική τιμητική εκδήλωση, η οποία οργανώνεται από τη διεθνή οικολογική οργάνωση ECOSAN, παρουσία του προέδρου της κ. Υusufjan Shadimetov, μελών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της χώρας, ειδικών επιστημόνων και δημοσιογράφων. Η ECOSAN υπέχει θέση Υπουργείου Περιβάλλοντος, αποτέλεσμα σοβαρών πολιτικών επιλογών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *