19η μέρα: samarkand, 19 αυγούστου 2008

10:00 Επίσκεψη στο συγκρότημα Shahr-i-Zindah (15ου αι.) της Samarkand. Πρόκειται για ένα σύνολο ταφικών μαυσωλείων, που αναπτύσσονται κατά μήκος ενός στενού δρομίσκου. Οι προσόψεις των κτισμάτων από οπτοπλινθοδομή είναι επενδεδυμένες με κεραμικά πλακίδια σε μπλέ και τυρκουάζ αποχρώσεις με διακοσμητικά φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα, ενώ οι θόλοι που στεγάζουν τα μαυσωλεία εμφανίζουν εντυπωσιακή διακόσμηση στο εσωρράχιο.

Η πολεοδομική διάρθρωση του συγκροτήματος, το μικρό πλάτος δρόμου κατά μήκος του οποίου κτίστηκαν διαδοχικά σε επάλληλες χρονικές περιόδους τα μαυσωλεία (χώροι ταφής), η διάταξη των κτιριακών όγκων σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις, τα υλικά κατασκευής και η διάρθρωση των χώρων (συσχέτιση κάτοψης με τομή), επιτρέπουν την αναφορά στη βιοκλιματική συμπεριφορά τους.

12:00 Επίσκεψη στο τζαμί Βibi-Khanym (15ου αι.) με το γιγαντιαίο πρόπυλο, τους τέσσερεις γωνιακά τοποθετημένους μιναρέδες και την μεγάλη περιμετρική αυλή. Το τέμενος έχει εσωτερικά πολύ μεγάλο ύψος και καλύπτεται με υπερυψωμένο θόλο. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι αρκετά πιο χαμηλή από αυτήν που επικρατεί στο άμεσο εξωτερικό περιβάλλον.

13:00 Επίσκεψη στο εντυπωσιακό συγκρότημα Registan και τους επιβλητικούς μεντρεσέδες Ulughbek (1420) και Sher Dor (1636), που συνιστούσε για αιώνες το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης.

14:00 Αναχώρηση από τη Samarkand με την τιμητική συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

22:00 Άφιξη και διανυκτέρευση στην Tashkend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *