18η μέρα: bukhara, 18 αυγούστου 2008

6:00 Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Bukhara και στο συγκρότημα του Kalon μιναρέ, ύψους 48μ. Πρόκειται για μια κατασκευή από οπτοπλινθοδομή, κυκλικής διατομής με διάμετρο βάσης 9μ. και 7μ. στην κορυφή, που στο ανώτερο σημείο διαθέτει εξώστη.

Η δίωρη παραμονή στον περιμετρικό εξώστη δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού και καταγραφής παραδοσιακών κατοικιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πολλές από τις οποίες διαθέτουν εσωτερικά αίθρια, στοιχείο που χαρακτηρίζει το βιοκλιματικό σχεδιασμό παραδοσιακών κτισμάτων σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες. Στο κέντρο των εσωτερικών αίθριων παρατηρούνται πηγάδια, ενώ συχνά υπάρχουν δέντρα τα οποία στοχεύουν στην προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

12:00 Επίσκεψη στα τρία γειτονικά Trade domes (εμπορικά συγκροτήματα), όπου γινόταν κάποτε η ανταλλαγή προϊόντων των καραβανιών. Οι θολωτές αγορές διατηρούν τον αλλοτινό χαρακτήρα τους.

13:00 Επίσκεψη στο μαυσωλείο Ismail Samani (10ου αι.). Πρόκειται για θολωτή κατασκευή από οπτοπλινθοδομή, με πάχος τοίχων 2μ., που εμφανίζει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι πολύ χαμηλότερη από την εξωτερική. Οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από εξέχοντα παραδείγματα δόμησης με οπτόπλινθους, που εμφανίζουν διακοσμητικά γεωμετρικά μοτίβα. Επίσης στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο υπάρχει μεγάλη δεξαμενή ύδατος, που εκτός από το να εξυπηρετεί αισθητικά κριτήρια, θέματα συμβολισμών και θεοκρατικών αντιλήψεων, συμβάλλει σημαντικά στο δροσισμό.

15:00 Επίσκεψη στα κτίρια λουτρών Borzi Kord και Kunjak hammom, (ανδρικό και γυναικείο χαμάμ), όπου μέλη της ομάδας βιώνουν άμεσα τη βιοκλιματική λειτουργία των εν λόγω κατασκευών.

17:00 Αναχώρηση από τη Bukhara.

00:00 Άφιξη και διανυκτέρευση στη Samarkand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *