10η μέρα: baku, 10 αυγούστου 2008

10:00 Επίσκεψη από μέλη της ομάδας στην παλαιά πόλη του Baku, η οποία είναι ενταγμένη στη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Ανάμεσα στα κτίρια τα οποία αποτυπώνονται φωτογραφικά είναι ο Maiden Tower, τα Buxara και Μultani karvansarayi (15ου και 16ου αιώνα αντίστοιχα).

Πρόκειται για κτίσματα που παρουσιάζουν εμφανώς βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ειδικά τα δύο καραβάνσεράγια, τα οποία λειτουργούσαν ως πανδοχεία. Είναι κατασκευασμένα από λιθοδομή μεγάλου πάχους, από ντόπιο λίθο, με ελάχιστα εξωτερικά ανοίγματα και διαθέτουν εσωτερικά αίθρια, τα οποία προσφέρουν δροσισμό και αερισμό στους χώρους.

12:00 Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν εγκαταστάσεις άντλησης, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Baku. Το Αζερμπαϊτζάν ανήκει στις πλουσιότερες, σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, χώρες του κόσμου. Επισημαίνεται ότι η ομάδα της Green Project έφθασε στο Baku ακολουθώντας τους αγωγούς φυσικού αερίου με τους οποίους η χώρα αυτή προμηθεύει την Ευρώπη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *