01.08.12, μέρα 4, από βουλγαρία προς ρουμανία

Πρωτομηνιά με πολύ πρωινό ξύπνημα. Στο πόδι απο τις 6.00, βρεθήκαμε να βλέπουμε τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από τα πτέρυγα των ανεμογεννήτριων. Εμπνευσμένος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου και να πάρεις δύναμη για τη συνέχεια του οδοιπορικού.

Κατευθυνθήκαμε προς την πόλη Σίλιστρα στις όχθες του ποταμού Δούναβη. Σε αυτή την πορεία μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη – κοντά σε μια μεγάλη αποθήκη ανακυκλώσιμων υλών,  μια εντυπωσιακή έκθεση με γλυπτά κατασκευασμένα απο υλικά ανακύκλωσης μας ανάγκασε να σταματήσουμε και να θαυμάσουμε.

Επόμενος σταθμός τα σύνορα με Ρουμανία. Το σύντομο ταξίδι μας με το ποταμόπλοιο, διασχίζοντας το Δούναβη,  άφησε πίσω μας την πόλη Σίλιστρα και μας οδήγησε σε νέα γη, στη Ρουμανία.  Η δεκάλεπτης διάρκειας κρουαζιέρα μας στο Δούναβη ήταν γεμάτη χρώματα, εικόνες, ιδιαιτερότητες της τοπικής καθημερινότητας π.χ. ψάρεμα, εμπόριο, παράκτιες βιομηχανίες και προσέφερε άφθονο υλικό στους φωτογράφους της αποστολής μας. Κατάκοποι πια φτάσαμε το απόγευμα στο Βουκουρέστι, γνωστό και ως μικρό Παρίσι. Τα περίτεχνα κτίρια διαφόρων περιόδων και σχολών, δίνουν την αίσθηση ότι το κάθε στενό σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, ενώ ο κομμουνιστικός ρεαλισμός συγκαλύπτεται έντεχνα.

Η συνάντηση με το Πρόξενο της Ελλάδας συγκινητική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μας οδήγησε στην εκκλησία της Σταυροπόλεως, ελληνική ορθόδοξη εκκλησία με τις χαρακτηριστικές εικονογραφίες στους εξωτερικούς τοίχους. Ο περίπατος μαζί του μας έδωσε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στο κέντρο της πόλης και να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του τόπου αλλά και της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή.

Η βραδιά έκλεισε με ένα νόστιμο γεύμα ρουμανικής κουζίνας, με τη συνοδεία ενός εξαιρετικού ρουμανικού Cabernet Sauvignon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *